PANIEROWANE UDKA Z KURCZAKA

5 (142 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczne udka w aromatycznej panierce.

  • 40 min

Składniki:

  • - 2 udka z kurczaka
    - kostka rosołowa drobiowa
    - 1 jajko
    - 1,5 łyżki mąki
    - 1/2 szklanki wody
    - przyprawa uniwersalna, curry, pieprz
    - 1ząbek czosnku
    - bułka tarta
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Panierowane udka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panierowane udka z kurczaka 1. Udka z kurczaka pogotować w wodzie z kostką rosołową drobiową, do momentu kiedy mięso będzie półmiękkie. Wyjąć udka z rosołu i ostudzić.
  • Panierowane udka z kurczaka 2. Z jajka, mąki, wody, przyprawa uniwersalna, curry, pieprzu i czosnku przeciśniętego przez
    praskę, przygotować ciasto jak na naleśniki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, to dodać mąki, jeżeli za gęste, to dolać wody.
    Udka zanurzać w cieście, następnie w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, przełożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Panierowane udka z kurczaka 3. Podawać z ziemniakami i jarzynką.

Porady

Rosół pozostały z gotowania udek, zużywamy jako bazę do gotowania zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować