Pani Walewska zwana Pychotką

4.49 (186 ocen)

  • 30 min

Niedziela bez poobiedniej słodkości jest mało „niedzielna” tak wiec zawsze staram się by w moim domu było trochę pysznych kalorii.

  • 30 min

Składniki:

  • Kruche ciasto (na formę o wymiarach 23 x 36 cm)
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 torebka cukru waniliowego
    ½ szklanki cukru pudru
    200g masła roślinnego
    4 żółtka

    Masa bezowa:
    białka z 4 jaj
    2 szklanki cukru pudru
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa kremowa:
    ½ litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 torebka cukru waniliowego
    2 żółtka
    250 g masła roślinnego lub masła

    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    Opakowanie płatków migdałowych
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Pani walewska Desery

Pani walewska zwana pychotką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto
    • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder oraz masło, które siekamy nożem na małe kawałeczki. Składniki dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka.
    • Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części, które następnie rozwałkowujemy na prostokątne placki. Placki najlepiej rozwałkować od razu na papierze do pieczenia.
    • Jedną część ciasta układamy na blachę do pieczenia, smarujemy ½ słoiczka dżemu, wylewamy ½ masy bezowej i posypujemy ½ opakowania płatków migdałowych. Pieczemy 40 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.


    Masa bezowa
    • Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dosypujemy cukier puder wciąż ubijając, a na końcu mąkę ziemniaczaną.

    Masa budyniowa
    • ½ szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Mieszając zagotować. Zestawić z ognia. Ostudzić, przykrywając folią aluminiową.
    • Masło roślinne zmiksować i dodawać po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.
    • Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze jest po kilku godzinach od przygotowania lub następnego dnia.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast można zrezygnować czy spodniej części z bezy (ew.dżemu) i masę budyniową wyłożyć bezpośrednio na kruchy spód

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować