1.Kruche ciasto :
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy: cukier, masło pokrojone w drobne kawałki oraz żółtka. Wszystkie składniki najpierw zarabiamy nożem, a następnie dokładnie zagniatamy i wyrabiamy rękami, tak, żeby stało się plastyczne. Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce.
Beza :
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy.
Pierwszą część schłodzonego ciasta przekładamy do prostokątnej formy (25x33) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy polową dżemu. A na dżem wykładamy ubitą pianę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi . Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut.
Drugi placek robimy tak samo.
Krem:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Porady
Zamiast płatków migdałowych można dodać orzechów .
Komentarze