Pani Walewska

4.5 (144 ocen)

  • 50 min

Pyszne kruche ciasto z bezą i kremem .

  • 50 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    500 g mąki pszennej ( ok 3 szklanki)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru pudru
    200 g masła lub margaryny
    6 żółtek

    Beza:

    6 białek
    1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej


    Krem :

    2 szklanki mleka (500 ml)
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    16 g cukru migdałowego*
    200 g masła
    kilka kropel aromatu migdałowego

    Dodatkowo :
    dżem porzeczkowy
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto :
    Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy: cukier, masło pokrojone w drobne kawałki oraz żółtka. Wszystkie składniki najpierw zarabiamy nożem, a następnie dokładnie zagniatamy i wyrabiamy rękami, tak, żeby stało się plastyczne. Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce.

    Beza :
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy.

    Pierwszą część schłodzonego ciasta przekładamy do prostokątnej formy (25x33) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy polową dżemu. A na dżem wykładamy ubitą pianę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi . Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut.
    Drugi placek robimy tak samo.

    Krem:
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

    Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.


    Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Porady

Zamiast płatków migdałowych można dodać orzechów .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować