500 ml mleka
150 g czarnego maku
60 g orzechów (ja: włoskie)
60 g rodzynek
60 g suszonych moreli (bo nie przepadamy na kandyzowaną skórką cytrusową;))
60 g masła
1/4 szklanki (takiej o poj. 200 ml) płynnego miodu
1 op. cukru waniliowego vel wanilinowego (16g)
1/3 szklanki (takiej o poj. 200 ml) zwykłego cukru
1 jajko, ale podzielone na:
- 1 białko
- 1 żółtko
1 łyżka cukru
1 kieliszek (poj. 30 ml) rumowego aromatu do ciast
– 2 łyżeczki mąki pszennej
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 10 g świeżych drożdży
ciasto:
25 g świeżych drożdży piekarskich
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
250 g mąki pszennej typ 500
80 g zimnego masła
szczypta soli
1/3 szklanki (takiej o poj. 200 ml) cukru pudru (tj. ok. 50 g)
1 całe jajko
kilka kropli aromatu cytrynowego do ciast (lub starta skórka z wyparzonej cytryny)
Krucho-drożdżowa strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta: drożdże rozkruszamy, dodajemy śmietanę i rozcieramy. Jedno jajko rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka. Naczynie z białkiem odstawiamy do lodówki. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy schłodzone, rozdrobnione masło, mieszamy i siekamy szerokim nożem. Robimy wgłębienie, wbijamy pozostałe dwa jajka, dodajemy żółtko, cukier, sól, roztarte w śmietanie drożdże, otartą skórkę cytryny i szybko zagniatamy ręcznie elastyczne, gładkie ciasto.
Przygotowanie masy makowej: mak zalewamy letnią wodą, pozostawiamy na noc. Następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut. Odcedzamy na sicie wyłożonym podwójnie złożoną gazą i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki sparzamy we wrzątku i odsączamy. Do maku dodajemy rodzynki, miód, cukier, cukier waniliowy, jajka, skórkę pomarańczową, kilka kropli aromatu migdałowego i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie strucli: ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Wierzch smarujemy ubitym na pianę białkiem. Wykładamy równomiernie masę makową pozostawiając od brzegów wolne 2 cm, zwijamy w rulon, końce podwijamy. Struclę ostrożnie przenosimy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą podłużnej formy do pieczenia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy go w kilku miejscach widelcem. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie lukru: cukier puder zalewamy wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny, kilka kropel aromatu rumowego i energicznie ucieramy, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Makowiec polewamy lukrem i posiekanymi orzechami .
Komentarze