Krucho-drożdżowa strucla z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

:) .

  • 60 min

Składniki:

  • masa makowa:

    500 ml mleka
    150 g czarnego maku
    60 g orzechów (ja: włoskie)
    60 g rodzynek
    60 g suszonych moreli (bo nie przepadamy na kandyzowaną skórką cytrusową;))
    60 g masła
    1/4 szklanki (takiej o poj. 200 ml) płynnego miodu
    1 op. cukru waniliowego vel wanilinowego (16g)
    1/3 szklanki (takiej o poj. 200 ml) zwykłego cukru
    1 jajko, ale podzielone na:
    - 1 białko
    - 1 żółtko
    1 łyżka cukru
    1 kieliszek (poj. 30 ml) rumowego aromatu do ciast
    – 2 łyżeczki mąki pszennej
    – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    – 10 g świeżych drożdży


    ciasto:

    25 g świeżych drożdży piekarskich
    1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
    250 g mąki pszennej typ 500
    80 g zimnego masła
    szczypta soli
    1/3 szklanki (takiej o poj. 200 ml) cukru pudru (tj. ok. 50 g)
    1 całe jajko
    kilka kropli aromatu cytrynowego do ciast (lub starta skórka z wyparzonej cytryny)


    lukier:

    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krucho-drożdżowa strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta: drożdże rozkruszamy, do­dajemy śmietanę i rozcieramy. Jedno jajko roz­bijamy i oddzielamy żółtko od białka. Naczynie z białkiem odstawiamy do lodówki. Mąkę przesie­wamy na stolnicę. Dodajemy schłodzone, rozdrob­nione masło, mieszamy i siekamy szerokim nożem. Robimy wgłębienie, wbijamy pozostałe dwa jajka, dodajemy żółtko, cukier, sól, roztarte w śmietanie drożdże, otartą skórkę cytryny i szybko zagniatamy ręcznie elastyczne, gładkie ciasto.

    Przygotowanie masy makowej: mak zalewamy letnią wodą, pozostawiamy na noc. Następnie gotu­jemy na wolnym ogniu ok. 25 minut. Odcedzamy na sicie wyłożonym podwójnie złożoną gazą i dwu­krotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki sparzamy we wrzątku i odsączamy. Do maku dodajemy rodzynki, miód, cukier, cukier wa­niliowy, jajka, skórkę pomarańczową, kilka kropli aromatu migdałowego i dokładnie mieszamy.

    Przygotowanie strucli: ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Wierzch smarujemy ubitym na pianę białkiem. Wykładamy równomiernie masę makową pozostawiając od brzegów wolne 2 cm, zwijamy w rulon, końce podwijamy. Struclę ostroż­nie przenosimy do wysmarowanej tłuszczem i wy­sypanej bułką tartą podłużnej formy do pieczenia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w cie­płe miejsce na ok. 40 minut. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy go w kilku miejscach widelcem. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy i studzimy.

    Przygotowanie lukru: cukier puder zalewamy wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny, kilka kropel aromatu rumowego i energicznie ucieramy, aż po­wstanie gładki, lśniący lukier. Makowiec polewamy lukrem i posiekanymi orzechami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować