1.Z mąki, żółtek, śmietany, margaryny, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i smarujemy powidłami. Na powidła wykładamy połowę ubitej piany z cukrem. Następnie na pianę posypujemy połową orzechów włoskich, które wcześniej namoczyliśmy w gorącym mleku. Tak przygotowane placki pieczemy w 180C 30-40 minut do uzyskania złotego koloru.
2.Z podanych składników gotujemy budyń, który po ostygnięciu miksujemy z margaryną. Gdy placki wystygną zabieramy się za ich składanie. Masę budyniową wykładamy na orzechy i przykrywamy drugim plackiem, który kładziemy orzechami skierowanymi do masy budyniowej. Ciasto polewamy polewą i obsypujemy kokosem lub cukierkami kolorowymi.
3.Wszystko wkładamy do jednego garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników.
Porady
Zamiast powideł śliwkowych można użyć powideł z czarnej porzeczki albo wiśni. Chodzi o to aby były kwaskowate. Ciasto jest dobre na drugi dzień po przełożeniu gdy placki nieco zmiękną.
Komentarze