PANI WALEWSKA

4.5 (177 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto rozpływające się w ustach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO
    • 300 g mąki
    • 4 żółtka
    • 1 margaryna
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy
    • powidła śliwkowe
    • 200 g orzechów włoskich
    • 200 ml mleka
    • piana z 6 białek
    • 150 g cukru
    MASA
    • 0,5 l mleka
    • 2 czubate łyżki mąki pszennej
    • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki cukru
    • 1 kostka margaryny
    POLEWA
    • 2 tabliczki czekolady mlecznej
    • 2 łyżki margaryny
    • 4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, śmietany, margaryny, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i smarujemy powidłami. Na powidła wykładamy połowę ubitej piany z cukrem. Następnie na pianę posypujemy połową orzechów włoskich, które wcześniej namoczyliśmy w gorącym mleku. Tak przygotowane placki pieczemy w 180C 30-40 minut do uzyskania złotego koloru.
  • 2. Z podanych składników gotujemy budyń, który po ostygnięciu miksujemy z margaryną. Gdy placki wystygną zabieramy się za ich składanie. Masę budyniową wykładamy na orzechy i przykrywamy drugim plackiem, który kładziemy orzechami skierowanymi do masy budyniowej. Ciasto polewamy polewą i obsypujemy kokosem lub cukierkami kolorowymi.
  • 3. Wszystko wkładamy do jednego garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników.

Porady

Zamiast powideł śliwkowych można użyć powideł z czarnej porzeczki albo wiśni. Chodzi o to aby były kwaskowate. Ciasto jest dobre na drugi dzień po przełożeniu gdy placki nieco zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować