Pani Walewska

0 (0 ocen)

  • 1 min

pyszne ciasto szybko znika z talerza. zawsze podaje je gościom którzy bardzo je chwala

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki

    kruchy spód:

    2 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    200 g masła
    4 żółtka

    beza:

    4-6 białek*
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    dodatkowo:

    dżem porzeczkowy (ok. 280 g)
    garść orzechów

    krem:

    3 szklanki mleka
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    200 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1Na blat wysypuje dwie szklanki mąki, nawet z górką. Dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy a także masło w temperaturze pokojowej. Całość siekam aż masło będzie w małych kawałkach
    Dodaję żółtka i zagniatam, aż ciasto będzie jednolite.Dzielę na pół (ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki) i wałkuję na prostokąt. Możecie przełożyć do formy albo piec każdy spód na blaszce. Polecam wałkować na papierze do pieczenia, bo ciasto jest lepkawe a poza tym spore.

    2Obydwa spody smaruję dżemem
    3Z białek z cukrem pudrem ubijam sztywną pianę i dodaję mąkę. Mieszam jeszcze chwilę. Przekładam pianę na dżem a z wierzchu posypuję
    posiekanymi orzechami.

    Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę (można z termoobiegiem – ładnie wysusza bezę) ok. 30 minut.

    4Z białek z cukrem pudrem ubijam sztywną pianę i dodaję mąkę. Mieszam jeszcze chwilę. Przekładam pianę na dżem a z wierzchu posypuję posiekanymi orzechami.

    Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę (można z termoobiegiem – ładnie wysusza bezę) ok. 30 minut.

    5W tym czasie połowę mleka na krem mieszam z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i pudrem. A dobrze wymieszaną masę wlewam do
    podgrzewanego mleka (tej drugiej części).

    Mieszam podgrzewając aż zgęstnieje, mieszam by nie było grudek i zostawiam by wystygło


    6Wystudzoną masę budyniową miksuję z masłem w temp. pokojowej na gładki krem.

    7Na jednym spodzie ciasta kładę krem i ostrożnie kładę drugi spód. Chowam
    do lodówki na przynajmniej godzinę. Kroję ostrym nożem. Smacznego :)

Porady

do bezy najlepiej dodać 6 białek ponieważ w całym przepisie jest 6 jajek i dodając 4 białka na koniec 2 białka i tak zostaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować