1.1Na blat wysypuje dwie szklanki mąki, nawet z górką. Dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy a także masło w temperaturze pokojowej. Całość siekam aż masło będzie w małych kawałkach
Dodaję żółtka i zagniatam, aż ciasto będzie jednolite.Dzielę na pół (ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki) i wałkuję na prostokąt. Możecie przełożyć do formy albo piec każdy spód na blaszce. Polecam wałkować na papierze do pieczenia, bo ciasto jest lepkawe a poza tym spore.
2Obydwa spody smaruję dżemem
3Z białek z cukrem pudrem ubijam sztywną pianę i dodaję mąkę. Mieszam jeszcze chwilę. Przekładam pianę na dżem a z wierzchu posypuję
posiekanymi orzechami.
Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę (można z termoobiegiem – ładnie wysusza bezę) ok. 30 minut.
4Z białek z cukrem pudrem ubijam sztywną pianę i dodaję mąkę. Mieszam jeszcze chwilę. Przekładam pianę na dżem a z wierzchu posypuję posiekanymi orzechami.
Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę (można z termoobiegiem – ładnie wysusza bezę) ok. 30 minut.
5W tym czasie połowę mleka na krem mieszam z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i pudrem. A dobrze wymieszaną masę wlewam do
podgrzewanego mleka (tej drugiej części).
Mieszam podgrzewając aż zgęstnieje, mieszam by nie było grudek i zostawiam by wystygło
6Wystudzoną masę budyniową miksuję z masłem w temp. pokojowej na gładki krem.
7Na jednym spodzie ciasta kładę krem i ostrożnie kładę drugi spód. Chowam
do lodówki na przynajmniej godzinę. Kroję ostrym nożem. Smacznego :)
Porady
do bezy najlepiej dodać 6 białek ponieważ w całym przepisie jest 6 jajek i dodając 4 białka na koniec 2 białka i tak zostaną
Komentarze