Bananowiec

0 (0 ocen)

efektowne ciasto na pewno zaskoczy gości

Składniki:

  • 4 jajka , pół szklanki cukru , 1/4 szklanki maki ziemniaczanej , 3/4 szklanki maki pszennej , łyzeczka proszku do pieczenia , łyżka oleju
    MASA; 1 budyń waniliowy , 2 łyżki żelatyny , 3 łyżki wódki , 25 ml śmietany kremówki , 3 banany polewa czekoladowa

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubić na sztywno dodać cukier dodawać stopniowo po jednym żółtku dodać przesiana make z proszkiem do pieczenia . piec w 170 stopniach ok 30 minut .

    budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. żelatynę namoczyć z dodatkiem 4 łyżek wody zimnej z dodatkiem wódki dokładnie wymieszać z gorącym budyniem .

    schłodzona śmietanę ubić na sztywno dodać do tężejącego zimnego budyniu zmiksować .

    biszkopt przeciąć na dwa krążki przełożyć połowa kremu nakryć drugim biszkoptem wyłożyć resztę kremu na biszkopt rozsmarować . ułożyć kawałki banana obranego ze skóry ( kawałki wielkości 2- 3 cm )
    rozpuścić czekoladę polać nia banany

Porady

żeby łatwiej było pokroić ciasto by czekolada nie kruszyła się trzeba nóż przed krojeniem sparzyć we wrzątku i gorącym nożem kroić ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy