Panga ze szpinakiem

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Gotuję od niedawna. Korzystam z przepisów z różnych gazet.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 50 dag pangi
    ● op. mrożonego szpinaku
    ● 3 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 1 szkl. mleka
    ● 1 szkl. bulionu (może być z kostki)
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 szkl. startego żółtego sera
    ● przyprawy: sól, biały i czarny pieprz, gałka muszkatołowa
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Zapiekanki

Panga ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pangę myjemy, osuszamy
    i kroimy w kawałki. Oprószamy
    solą i białym pieprzem,
    skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Czosnek obieramy i rozgniatamy.
    Szpinak odparowujemy
    i chwilę dusimy na łyżce
    masła. Dodajemy czosnek.
    Doprawiamy solą i czarnym
    pieprzem.
  • 3. Sos: pozostałe masło roztapiamy,
    wsypujemy mąkę,
    mieszamy. Chwilę podsmażamy,
    uważając, by mąka się nie
    zrumieniła. Wlewamy mleko
    i bulion. Chwilę gotujemy, aż
    zgęstnieje. Doprawiamy solą,
    czarnym pieprzem i gałką.
  • 4. Do natłuszczonego naczynia
    żaroodpornego (30x18
    cm) wkładamy rybę. Przykrywamy
    szpinakiem i polewamy
    sosem. Posypujemy serem.
    Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze
    180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Panga Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować