Panga ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pangę myjemy, osuszamy
i kroimy w kawałki. Oprószamy
solą i białym pieprzem,
skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Czosnek obieramy i rozgniatamy.
Szpinak odparowujemy
i chwilę dusimy na łyżce
masła. Dodajemy czosnek.
Doprawiamy solą i czarnym
pieprzem.
3.Sos: pozostałe masło roztapiamy,
wsypujemy mąkę,
mieszamy. Chwilę podsmażamy,
uważając, by mąka się nie
zrumieniła. Wlewamy mleko
i bulion. Chwilę gotujemy, aż
zgęstnieje. Doprawiamy solą,
czarnym pieprzem i gałką.
4.Do natłuszczonego naczynia
żaroodpornego (30x18
cm) wkładamy rybę. Przykrywamy
szpinakiem i polewamy
sosem. Posypujemy serem.
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze
180 °C.
Komentarze