Pampuchy z sosem karmelowym

4.49 (178 ocen)

  • 30 min

Pampuchy w wersji na słodko z pysznym sosem !

  • 30 min

Składniki:

  • Pampuchy:

    1/2 kg mąki tortowej

    5 dag drożdży

    2-3 łyżeczki cukru

    szczypta soli

    3/4 szklanki mleka

    1/4 słoika kremu czekoladowego typu Nutella (lub innej marmolady np. śliwkowa, porzeczkowa, malinowa, wiśniowa)

    Sos karmelowy:

    5 łyżek cukru

    250 ml słodkiej śmietanki 18%

    2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pampuchy z sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z cukrem. Dodajemy 4 łyżki mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczypę soli i wyrośniety rozczyn. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
  • 3. Wyrośniete ciasto wykładamy na stolnicę i delikatnie rozgniatamy rękoma. Wykrawamy szklanką lub kieliszkiem koła. Każde koło bierzemy do ręki, rozgniatami palcami na niewielkie placuszki, nakładamy łyżeczką krem czekoladowy, zlepiamy całości i formujemy kulkę. Kładziemy na podsypaną mąką stolnicę zlepioną częścią do spodu.
  • 4. Tak przygotowane pampuchy przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawimy do wyrośnięcia około 15 minut.
  • 5. Pampuchy parujemy na specjalnej wkładce do garnka pod przykryciem lub w parowarze około 20 minut.
  • 6. Cukier wsypujemy do suchego garnka i na niewielkim ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do jego karmelizacji. Mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści i przybierze płynną postać o bursztynowym kolorze.
  • 7. Wówczas bardzo ostrożnie dolewany połowę szklanki śmietanki i szybko mieszamy (trzeba uważać, bo karmel bardzo mocno wrze, a śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową).
  • 8. Nie należy się przejmować, jeśli powstanie bryła twardego karmelu, ponieważ podczas gotowania i mieszania co jakis czas, karmel całkowicie się rozpuści. Dolewamy resztę śmietanki,dodajemy cukier waniliowy i gotujemy na niewielkim ogniu około 10-15 minut. Na koniec, jeśli sos jest zbyt rzadki, zaciągamy go 1 łyżeczką mąki rozmąconej w 1/4 szklanki wody i zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować