Pampuchy z sosem karmelowym

  • wyświetlono: 4994 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pampuchy w wersji na słodko z pysznym sosem !

lexi27
  • 30min

Składniki

Pampuchy:

1/2 kg mąki tortowej

5 dag drożdży

2-3 łyżeczki cukru

szczypta soli

3/4 szklanki mleka

1/4 słoika kremu czekoladowego typu Nutella (lub innej marmolady np. śliwkowa, porzeczkowa, malinowa, wiśniowa)

Sos karmelowy:

5 łyżek cukru

250 ml słodkiej śmietanki 18%

2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

Pampuchy z sosem karmelowym

  • 1. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z cukrem. Dodajemy 4 łyżki mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczypę soli i wyrośniety rozczyn. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
  • 3. Wyrośniete ciasto wykładamy na stolnicę i delikatnie rozgniatamy rękoma. Wykrawamy szklanką lub kieliszkiem koła. Każde koło bierzemy do ręki, rozgniatami palcami na niewielkie placuszki, nakładamy łyżeczką krem czekoladowy, zlepiamy całości i formujemy kulkę. Kładziemy na podsypaną mąką stolnicę zlepioną częścią do spodu.
  • 4. Tak przygotowane pampuchy przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawimy do wyrośnięcia około 15 minut.
  • 5. Pampuchy parujemy na specjalnej wkładce do garnka pod przykryciem lub w parowarze około 20 minut.
  • 6. Cukier wsypujemy do suchego garnka i na niewielkim ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do jego karmelizacji. Mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści i przybierze płynną postać o bursztynowym kolorze.
  • 7. Wówczas bardzo ostrożnie dolewany połowę szklanki śmietanki i szybko mieszamy (trzeba uważać, bo karmel bardzo mocno wrze, a śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową).
  • 8. Nie należy się przejmować, jeśli powstanie bryła twardego karmelu, ponieważ podczas gotowania i mieszania co jakis czas, karmel całkowicie się rozpuści. Dolewamy resztę śmietanki,dodajemy cukier waniliowy i gotujemy na niewielkim ogniu około 10-15 minut. Na koniec, jeśli sos jest zbyt rzadki, zaciągamy go 1 łyżeczką mąki rozmąconej w 1/4 szklanki wody i zagotowujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieDeserdrożdże

Komentarze

Podobne przepisy

image-0kmq7pr

Dodane przez: viki2903

PAMPUCHY Z JAGODAMI

PAMPUCHY Z JAGODAMI

Pampuchy z paprykowym sosem wołowym

Dodane przez: czarrna

Pampuchy z paprykowym sosem wołowym

Przygotowanie zajmuje trochę czasu,...

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

Dodane przez: Jaga85

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

Złociste bułeczki polane owocowym...

Parowańce.

Dodane przez: Słodko Słodka

Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem...

Typowe Letnie Danie Kuchni Śląskiej,robiłam...

pampuchy z gulaszem

Dodane przez: asiunia1989r

Pampuchy z sosem z mięsa mielonego

Polecam jako danie obiadowe

Drożdżowe pampuchy na parze

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżowe pampuchy z owocami

Pampuchy, pyzy, kluski na parze,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE