Pampuchy z koktajlem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepadają za nimi dzieci i dorośli

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO
    5 dag drożdży
    125 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    50 dag mąki pszennej
    2 jajka
    szczypta soli
    5 dag roztopionego i ostudzonego masła
    KOKTAJL TRUSKAWKOWY
    jogurt naturalny
    truskawki mogą być mrożone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Napoje

Pampuchy z koktajlem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pampuchy podrośnięte 1. Drożdże rozkruszyć w miseczce, zasypać cukrem dodać jedną łyżeczkę mąki( z 50 dag), zalać 4 łyżkami mleka(ze 125 ml). Wymieszać, po czym dolać resztę mleka i odstawić na 15 min, aż rozczyn zacznie rosnąć. W misce zrobić dołek, wlać rozczyn, wbić jajka, dodać ostudzone ale płynne masło, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta, formować kulki i kłaść na stolnicy posypanej mąką, na 20 min.
  • Nakładamy i szczelnie przykrywamy pokrywka 2. Duży szeroki garnek napełnić do polowy wodą i nałożyć gazę lub ściereczkę i obwiązać wokół garnka. Zagotować wodę, kiedy się już gotuję nakładamy pampuchy i przykrywamy szczelnie pokrywką. Parować około 10 min.
  • Gotowe pampuchy 3. Gotowe pampuchy podawać polane koktajlem truskawkowym lub na słono np. z sosem gulaszowym.
    KOKTAJL
    Jogurt i truskawki zmiksować, można dosłodzić
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować