CIASTO
5 dag drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
50 dag mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
5 dag roztopionego i ostudzonego masła
KOKTAJL TRUSKAWKOWY
jogurt naturalny
truskawki mogą być mrożone
Pampuchy z koktajlem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć w miseczce, zasypać cukrem dodać jedną łyżeczkę mąki( z 50 dag), zalać 4 łyżkami mleka(ze 125 ml). Wymieszać, po czym dolać resztę mleka i odstawić na 15 min, aż rozczyn zacznie rosnąć. W misce zrobić dołek, wlać rozczyn, wbić jajka, dodać ostudzone ale płynne masło, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta, formować kulki i kłaść na stolnicy posypanej mąką, na 20 min.
2.Duży szeroki garnek napełnić do polowy wodą i nałożyć gazę lub ściereczkę i obwiązać wokół garnka. Zagotować wodę, kiedy się już gotuję nakładamy pampuchy i przykrywamy szczelnie pokrywką. Parować około 10 min.
3.Gotowe pampuchy podawać polane koktajlem truskawkowym lub na słono np. z sosem gulaszowym.
KOKTAJL
Jogurt i truskawki zmiksować, można dosłodzić
Komentarze