Tort z masą kajmakową

  • wyświetlono: 1433 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Na 50 urodziny

snack
  • 180min

Składniki

BISZKOPT KAKAOWY
10 jajek
1 1\4 szklanki cukru
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 1\2 łyżeczki do pieczenia
CIASTO ORZECHOWE
5 białek
3\4 szklanki cukru
1 łyżeczka miodu
25 dag mielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki zwykłej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA
5 żółtek
3\4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1\4 szklanki mleka
cukier waniliowy
30 dag masła lub margaryny
1 łyżka kakao
dodatkowo puszka masy kajmakowej
Gotowy lukier plastyczny, biały(30 dag) czerwony(15 dag) i zielony (5-10 dag)
Perełki srebrne



Sposób przygotowania przepisu:

Tort z masą kajmakową

  • 1. BISZKOPT KAKAOWY
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno, dodać cukier, żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 biszkopty wylewamy do tortownicy o wymiarach (32cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. piec około 35-40 min.
  • 2. BISZKOPT ORZECHOWY
    Białka ubić dodać cukier i łyżeczkę miodu. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na końcu orzechy i delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tortownicy i piec około 30-40 min.
  • 3. MASA
    5 żółtek utrzeć z 3\4 szklanki cukru, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, na gotujące mleko wlać utarte żółtka i ugotować budyń- ostudzić. 30 dag masła utrzeć i dodawać ostudzony budyń. Podzielić masę na dwie części i do jednej dodać kakao. Zostawiamy trochę masy na posmarowanie całego tortu.
  • 4. Złożenie tortu
    Biszkopt ciemny masa jasna, masą kajmakową posmarować biszkopt orzechowy i przyłożyć go masą kajmakową do masy jasnej,na biszkopt orzechowy masa ciemna i biszkopt ciemny. Posmarować go całego masą.
  • 5. Biały lukier wałkujemy i obkładamy nim tort. Z pozostałej części wycinamy pasek i przyklejamy go dookoła u dołu tortu, możemy posmarować go wodą żeby lepiej się przykleił. Wałkujemy następny kawałek białego lukru kładziemy go na połowę torty i marszczymy żeby powstały małe falbanki. Z lukru czerwonego formujemy róże różnej wielkości. Wałkujemy na dwie róże wycinamy po 5 kółek np. kieliszkiem. Każde kółko łączymy ze sobą końcami rolujemy przecinamy na środku i w ten sposób mamy dwie róże, wystarczy tylko ładnie uformować płatki i układać na torcie. Różne wielkości róży uzyskamy używając różnych wielkości kółek. Z zielonego lukru wycinamy listki i układamy między różami. Tort dekorujemy perełkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

tort z masą budyniową

Dodane przez: celkapatelka

Tort z masą budyniową

Lubimy torty.Ten był specjalnie...

Torcik makowo-kokosowy z masą kajmakową.

Dodane przez: BABECZKA 35

Torcik makowo-orzechowy z masą kajmakową.

Tort upiekłam dla męża na urodziny.Gościom...

Wafel z masą kajmakową

Dodane przez: Anitka0804

Wafel z masą kajmakową

Szybki do zrobienia wystarczy dosłownie...

Tort Spiderman

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort SPIDERMAN z masy cukrowej

Uwielbiam robić torty w stylu angielskim...

Tort makowy z masą kawową

Dodane przez: AnetaJ

Tort makowy z masą kawową

700 Pyszny tort na bazie ciasta...

Tort z masą chałwową

Dodane przez: monikaT83

Tort z masą chałwową

Na przestrzeni 3 dni miałam dwa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE