Keks z surowym koktajlem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

zapraszam na pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto. Keks z kremem na bazie jogurtu, truskawek i banana czyli klasyczny koktajl, tylko tym razem wersja stała a nie płynna. Ciasto naprawdę pysznie smakuje, robić się stosunkowo szybko. Każdy sobie z nim poradzi. Oczywiście możecie przygotować ciasto w klasycznej formie czyli bez "dziurki" w środku, ale ja od czasu do czasu lubię odmianę. Zapraszam:)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
    50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    2 jajka
    50 g cukru ( ja dałam 70 g ksylitolu)
    50 ml oleju
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    Surowy koktajl truskawkowy:
    300 g truskawek
    100 g banana ( waga banana bez skórki)
    190 g jogurtu naturalnego
    3 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    30 g borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks

Keks z surowym koktajlem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Keks:
    Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Odłożyć na bok.
    Jajka przełożyć do drugiej miski i utrzeć na jasny puszysty krem z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawać olej i stale mieszać. Następnie w dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać tylko do połączenia składników. Tortownice z kominem wyłożyć papierem do pieczenia ( można również do zwykłej tortownicy wstawić kokilkę dnem do góry) i wylać ciasto. Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić zupełnie.
  • 2. Koktajl truskawkowy:
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżeczkach wody, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić. Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Przełożyć do blendera, dodać cukier i jogurt, kawałki banana i zmiksować na gładko. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować. Wstawić do lekkiego stężenia do lodówki.
  • 3. Składanie ciasta:
    Zimne ciasto ostrożnie rozkroić na pół. Wylać połowę koktajlu truskawkowego. Posypać borówkami, dodać resztę koktajlu. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować