Paluchy serowe z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszne i szybkie paluchy serowe z ciasta francuskiego. To super przekąska na imprezę lub kolację, jak u nas. Mój synek je uwielbia, więc dość często goszczą na moim stole :-)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (na 14 paluchów)
    50 g tartego żółtego sera
    1 jajko
    ziarna czarnuszki i sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekąski

Paluchy serowe z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozwinąć i przekroić na pół. Pierwszą połówkę smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję tartym serem, na to nakładam drugą połowę ciasta i mocno dociskam. Tak przygotowane ciasto przekrawam na pół wzdłuż długiej krawędzi. Następnie każdą połówkę ciasta kroję na paski grubości 1,5-2 cm (mnie wychodzi w sumie 14 pasków). Z pasków robię spiralki i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można użyć tego z ciasta francuskiego). Każdy paluch smaruję na koniec resztą jajka i posypuję czarnuszką oraz sezamem. Wkładam na 10-15 minut do nagrzanego do 220 stopni (termoobieg) piekarnika. Kiedy paluchy ładnie się przyrumienią wyjmuję do lekkiego wystudzenia. Wyśmienicie smakują na ciepło lub na zimno. Można podawać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub takim jak lubicie.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować