Serowe Paluchy z ciasta francuskiego

5 (158 ocen)

  • 20 min

Na spotkanie ze znajomymi od czasu do czasu przygotowuje różne przekąski z ciasta francuskiego. Tym razem postanowiłam przygotować szybkie świderki z serem. Takie paluszki świetnie sprawdzą się jako przekąska andrzejkowa, sylwestrowa, karnawałowa zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 gotowe opakowanie ciasta francuskiego
    100-200 g startego sera np. Cheddar lub inny twardego sera
    szczypta słodkiej i ostrej papryki
    szczypta gałki muszkatołowej (można pominąć)
    sól i pieprz
    1 jajko - do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Przekąski

Serowe paluchy z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blacie rozkładamy jeden arkusz ciasta francuskiego, smarujemy go jajkiem roztrzepanym z przyprawami. Ciasto posypujemy połową startego sera, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, lekko go dociskamy do blatu. Na końcu smarujemy wierzch ponownie jajkiem i równo posypujemy pozostałą ilością sera.
  • 2. Ciasto kroimy nożem na paski szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki ciasta skręcamy tworząc spiralki. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 200ºC przez około 10-15 minut lub do zezłocenia.

Porady

Użyjcie twardego sera do wykonania tych świderków, a dzięki niemu będą one smakować wybornie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować