Palmiery z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto francuskie to jedno z moich ulubionych. Choć jest dość kaloryczne co jakiś czas pozwalam sobie na takie smakołyki. Do ich zrobienia możecie użyć cynamonu ale uwierzcie mi, że świetnie smakują również z dodatkiem przyprawy do piernika .

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (jeśli nie macie możecie użyć zwykłego cukru)
    1 łyżka cynamonu (lub przyprawy do piernika)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Palmiery z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Palmiery 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozkładamy na blacie podsypanym delikatnie mąką (aby ciasto się nie przyklejało). Ja rozłożyłam na papierze, na którym było zawinięte.
  • Palmiery 2. W miseczce mieszamy cynamon z cukrem. Posypujemy nim wierzch ciasta i lekko dociskamy ręką. Boki ciasta składamy do środka na pół. Ponownie posypujemy cukrem z cynamonem i ponownie boki składamy na pół w kierunku środka.

    Następnie posypujemy cukrem i całość składamy na pół (tak jak byśmy zamykali książkę). Oprószamy cukrem.
  • Palmiery 3. Złożone ciasto kroimy na ok 8mm plastry. Układamy je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – W DUŻYCH ODSTĘPACH- posypujemy cukrem i lekko spłaszczamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º, pieczemy 15-20 minut (na złoty kolor). Przekładamy na kratkę i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować