Pałki Z Kurczaka W Ketchupie Z Patelni

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosty obiad a zarazem pyszny i dla wszystkich wielbicieli mięsa, robi się prawie sam i będzie idealny nie tylko na niedzielę, ale i w tygodniu też ;)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    4 pałki kurczaka
    3/4 szkl (szkl o pojemności 200 ml) ryżu do risotto (arborio)
    około 900 ml gorącego bulionu warzywnego
    około 150 g ketchupu może być pikantny
    1/2 główki cebuli
    2 duże ząbki czosnku
    1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    czosnek suszony, sól ,pieprz
    olej/oliwa lub masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Pałki z kurczaka w ketchupie z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pałki z kurczaka myjemy, a następnie smarujemy ketchupem, przeciśniętymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem i zostawiamy na noc.
    Następnego dnia obsmażamy pałki z każdej strony na patelni, przykręcamy grzanie, przykrywamy pokrywka i smażymy jeszcze przez jakieś 15-20 minut co jakiś czas obracając pałki.
    2. Po tym czasie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek posiekany.
    Przesmażamy chwilę.
    3. Następnie wsypujemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty, potem dolewamy dwie - trzy chochle bulionu i przykrywamy pokrywką,
    Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
    Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy oraz natkę pietruszki.
    Danie jest gotowe. Podaje je w towarzystwie ogórków małosolnych i pomidorków koktajlowych Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować