Prosty obiad a zarazem pyszny i dla wszystkich wielbicieli mięsa, robi się prawie sam i będzie idealny nie tylko na niedzielę, ale i w tygodniu też ;)
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
4 pałki kurczaka
3/4 szkl (szkl o pojemności 200 ml) ryżu do risotto (arborio)
około 900 ml gorącego bulionu warzywnego
około 150 g ketchupu może być pikantny
1/2 główki cebuli
2 duże ząbki czosnku
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
czosnek suszony, sól ,pieprz
olej/oliwa lub masło klarowane do smażenia
Pałki z kurczaka w ketchupie z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pałki z kurczaka myjemy, a następnie smarujemy ketchupem, przeciśniętymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem i zostawiamy na noc.
Następnego dnia obsmażamy pałki z każdej strony na patelni, przykręcamy grzanie, przykrywamy pokrywka i smażymy jeszcze przez jakieś 15-20 minut co jakiś czas obracając pałki.
2. Po tym czasie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek posiekany.
Przesmażamy chwilę.
3. Następnie wsypujemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty, potem dolewamy dwie - trzy chochle bulionu i przykrywamy pokrywką,
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy oraz natkę pietruszki.
Danie jest gotowe. Podaje je w towarzystwie ogórków małosolnych i pomidorków koktajlowych Smacznego !
Komentarze