Pączki z nutką pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dodatek rumu do ciasta oraz kremu pomarańczowego wewnątrz jak i zewnątrz pączka idealnie ze sobą współgrają tworząc niepowtarzalny smak.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na ok 30 pączków:

    1/2 kg mąki tortowej
    5 dkg roztopionego masła
    1 op. cukru waniliowego
    1 jajko
    4 żółtka
    1 szklanka mleka
    50 ml rumu
    5 dkg cukru kryształu
    5 dkg drożdży świeżych
    szczypta soli
    1 szklanka kremu pomarańczowego
    skórka otarta z 2 pomarańczy
    olej do smażenia (ok.1 litr)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia 1. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ok 15 minut i odstawiamy na ok 1.5 godziny do wyrośnięcia.
  • Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki 2. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kule- u mnie miały średnicę ok 4 cm. Układamy na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.
    Olej rozgrzewamy. Pączki smażymy na małym ogniu na rumiany kolor.
    Jeszcze ciepłe nadziewamy od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewamy do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.
  • 3. Krem pomarańczowy:
    2 duże pomarańcze
    1/2 cytryna
    110g cukru kryształu
    125g masła
    2 żółtka

    Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Studzimy.

Porady

Składniki na pączki powinny mieć temp. pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Rum Skórka pomarańczowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować