Pączki z nutką pomarańczy

  • wyświetlono: 239 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dodatek rumu do ciasta oraz kremu pomarańczowego wewnątrz jak i zewnątrz pączka idealnie ze sobą współgrają tworząc niepowtarzalny smak.

Joanna Tokarz
  • 180min

Składniki

Na ok 30 pączków:

1/2 kg mąki tortowej
5 dkg roztopionego masła
1 op. cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
1 szklanka mleka
50 ml rumu
5 dkg cukru kryształu
5 dkg drożdży świeżych
szczypta soli
1 szklanka kremu pomarańczowego
skórka otarta z 2 pomarańczy
olej do smażenia (ok.1 litr)

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki z nutką pomarańczy

  • Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia1. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ok 15 minut i odstawiamy na ok 1.5 godziny do wyrośnięcia.
  • Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki2. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kule- u mnie miały średnicę ok 4 cm. Układamy na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.
    Olej rozgrzewamy. Pączki smażymy na małym ogniu na rumiany kolor.
    Jeszcze ciepłe nadziewamy od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewamy do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.
  • 3. Krem pomarańczowy:
    2 duże pomarańcze
    1/2 cytryna
    110g cukru kryształu
    125g masła
    2 żółtka

    Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Studzimy.

Porady

Składniki na pączki powinny mieć temp. pokojową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczylarumpomarańczeTłusty CzwartekPączkikarnawałskórka pomarańczypuszystesmażonemiękkiez rumemna olejuprzepis_miesiąca1000z kremem pomarańczowymbabski comber

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

Dodane przez: Kuchnia Marty

Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i...

Po powrocie z urlopu od razu zauważyłam...

Sernik na zimno z serka mascarpone z delikatną nutą fiołków

Dodane przez: Violetka76

Sernik na zimno z mascarpone, pomarańczy,...

Jak to mascarpone - bardzo delikatny...

Dodane przez: czekoladka

Mazurek kokosowy z nutką pomarańczy

Uwielbiam wiórki kokosowe, więc...

Sernik

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Sernik z nutką piernikową

Wspaniały sernik, który wygląda...

Piernikowa rolada z pomarańczą

Dodane przez: dagita

Piernikowa rolada z pomarańczą

Pyszna piernikowa rolada z dodatkiem...

Brownie z nutką wanilii

Dodane przez: Futka

Brownie z nutką wanilii

Przepis na pyszne i mocno czekoladowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE