Pączki z makreli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zajmujemy się z mężem agroturystyką. Karmiąc moich gości, rozwijam się kulinarnie. Mam wielefajnych pomysłów na smaczne, domowe potrawy.

Składniki:

  • ● 1 szklanka wody
    ● 1/2 kostki masła
    ● 1 szklanka mąki
    ● sól
    ● 3 jajka
    ● 1 makrela wędzona
    ● trochę natki pietruszki
    ● czosnek i imbir mielony do smaku (niekoniecznie)
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pączki z makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto. Zagotowujemy
    wodę ze szczyptą
    soli, rozpuszczamy w niej masło.
    Do wody z masłem wsypujemy
    przesianą mąkę, szybko
    ucieramy, podgrzewamy na
    małym ogniu, starannie miemieszając
    łyżką, aż ciasto będzie
    gładkie i lśniące i zacznie odchodzić
    od ścianek naczynia.
    Zdejmujemy garnek z ognia,
    studzimy.
  • Pączki z makreli 2. Do ciasta wbijamy po jednym
    jajku i mieszamy mikserem
    na niskich obrotach.
  • 3. Makrelę obieramy z ości,
    rozdrabniamy i dodajemy do
    przestudzonego ciasta wraz
    z przyprawami i drobniutko
    posiekaną natką pietruszki.
    Mieszamy.
  • 4. Łyżką nabieramy masę
    i kładziemy ją na gorący olej
    (najlepiej w rondlu). Smażymy
    na głębokim tłuszczu, tak jak
    tradycyjne pączki. Pączki są
    pyszne do warzyw, ryby po
    grecku lub do leczo.

Porady

● Gdy podczas smażenia pączki zrumienią się z jednej strony, przewracamy je łyżką na drugą stronę tylko raz. ● Z makreli trzeba usunąć jak najwięcej ości. Najlepiej to zrobić, dokładnie rozdrabniając kawałki ryby w palcach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować