Karnawał w pełni , a jeśli karnawał to obowiązkowo muszą być pączki :) ! Dziś polecam przepis na pączki z konfiturą (bądż z dżemem) , pączki są pyszne , delikatne i puszyste .
Składniki:
( na ok. 30 sztuk )
800 g mąki pszennej + około 50 - 70 g do podsypywania
Pączki z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiewamy , drożdże rozpuszczamy w letnim mleku . Dodajemy do mąki wraz z pozostałymi składnikami i wyrabiamy , pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
2.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy pączki . Odkładamy je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażymy pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na bibułkę do odsączenia. Nadziewamy konfiturą lub dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków .
Komentarze