Pączki z konfiturą różaną

4.5 (154 ocen)

Klasyczne i najlepsze:)

Składniki:


  • 250 g mąki pszennej
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    30 g świeżych drożdży
    60 g cukru
    3 żółtka
    50 g roztopionego masła
    kieliszek wódki

    konfitura różana do nadziewania

    5 kostek smalcu do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Konfitury

Pączki z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy łyżką cukru.

    Gdy się rozpuszczą dodajemy łyżkę mąki i połowę ciepłego mleka.

    Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Po tym czasie dodajemy do nich żółtka, resztę cukru i mleka, wódkę i przesianą mąkę.

    Mieszamy i wyrabiamy ciasto.

    Następnie dodajemy przestudzone, roztopione masło i ponownie zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie.

    Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 3. Po tym czasie rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy krążki.

    Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

    Pączki smażymy w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący, w przeciwnym razie pączki przypalą się i pozostaną nie dopieczone w środku.

    Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.
  • 4. Konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego z wąską tylką i nadziewamy pączki.

    Możemy posypać je cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować