Pączki z konfiturą jagodową

4.67 (3 ocen)

  • 2 godz. 50 min
  • Dla 5 osób

Sprężyste, pulchniutkie ciasto drożdżowe, delikatna jagodowa konfitura sprawiają, że pączki smakują obłędnie.

  • 2 godz. 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    700g mąki
    6 żółtek
    50 g roztopionego masła
    40 g drożdży
    3 łyżki cukru
    250 ml ciepłego mleka
    140 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki spirytusu
    1/2 łyżeczki soli


    PONADTO:

    olej
    konfitura jagodowa
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Pączki z konfiturą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z cukrem, dodać do letniego mleka, wymieszać z 2 łyżkami mąki i jogurtem i zostawić do wyrośnięcia.
    Żółtka utrzeć.
    W misce wymieszać pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i ubite żółtka.
    Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto i pozostawić do momentu, aż podwoi swoją objętość.
    Z ciasta uformować około 20 pączków /70g/, zawijając boki i nierówności pod spód.
    Ułożyć na podsypanej mąką desce.
    Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte pączki wrzucać na gorący olej, przykryć pokrywką. Gdy będą już złoto - brązowe, ściągnąć pokrywkę, obrócić na drugą stronę i dosmażyć już bez przykrycia.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Wystudzić.
    Wystudzone nadziewać konfiturą jagodową.
    Wierzch pączków posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować