Pączki z konfiturą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić z cukrem, dodać do letniego mleka, wymieszać z 2 łyżkami mąki i jogurtem i zostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć.
W misce wymieszać pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i ubite żółtka.
Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto i pozostawić do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta uformować około 20 pączków /70g/, zawijając boki i nierówności pod spód.
Ułożyć na podsypanej mąką desce.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki wrzucać na gorący olej, przykryć pokrywką. Gdy będą już złoto - brązowe, ściągnąć pokrywkę, obrócić na drugą stronę i dosmażyć już bez przykrycia.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wystudzić.
Wystudzone nadziewać konfiturą jagodową.
Wierzch pączków posypać cukrem pudrem.
Komentarze