PĄCZKI JAK Z CUKIERNI

4.95 (196 ocen)

  • 60 min

Kilka osób myślało, że są kupne.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    70 g drożdży
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    1 szkl mleka
    125 g masła lub margaryny
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru pudru
    powidła śliwkowe lub marmolada
    ok. 1l oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.95 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki jak z cukierni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z 1/2 szklanki letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10 dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by rozczyn urósł.

    Masło lub margarynę stopić.
  • 2. W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, szczyptę soli oraz rozczyn.
  • 3. Wyrobić ciasto. Następnie po trochu wlewać margarynę, jeszcze chwilę wyrabiać do momentu wchłonięcia tłuszczu.
    Miskę z wyrobionym gładkim ciastem włożyć do zlewu wypełnionego ZIMNĄ WODĄ!
    Odczekać 1/2 godziny aż wyrośnie.
  • 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość 2 cm. Wycinać kółka. Układać na nich nadzienie, przykrywać pustymi kółkami i starannie zlepiać.
  • Pączki 5. Pączki układać na deseczce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzać w szerokim rondelku/ garnku
  • Pączki 6. Wkładać pączki i smażyć. Podczas smażenia pączki powinny swobodnie pływać.
  • 7. Usmażone pączki ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową, wykładać na papierowy ręcznik, do odsączenia tłuszczu.
  • Pączki 8. Po ostudzeniu lukrować lub posypać cukrem pudrem

Porady

najpierw smażyć pączki pod przykryciem, a po odwróceniu - bez przykrycia, będą miały jasną otoczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować