Pączki jak z cukierni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić z 1/2 szklanki letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10 dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by rozczyn urósł.
Masło lub margarynę stopić.
2.W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, szczyptę soli oraz rozczyn.
3.Wyrobić ciasto. Następnie po trochu wlewać margarynę, jeszcze chwilę wyrabiać do momentu wchłonięcia tłuszczu.
Miskę z wyrobionym gładkim ciastem włożyć do zlewu wypełnionego ZIMNĄ WODĄ!
Odczekać 1/2 godziny aż wyrośnie.
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość 2 cm. Wycinać kółka. Układać na nich nadzienie, przykrywać pustymi kółkami i starannie zlepiać.
5.Pączki układać na deseczce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzać w szerokim rondelku/ garnku
6.Wkładać pączki i smażyć. Podczas smażenia pączki powinny swobodnie pływać.
7.Usmażone pączki ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową, wykładać na papierowy ręcznik, do odsączenia tłuszczu.
8.Po ostudzeniu lukrować lub posypać cukrem pudrem
Porady
najpierw smażyć pączki pod przykryciem, a po odwróceniu - bez przykrycia, będą miały jasną otoczkę.
Komentarze