CHLEBKI DROŻDŻOWE "NA BOGATO"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mała odmiana, zamiast tradycyjnych kanapek na kolację:)

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    50 g drożdży
    ok 1/2 kg mąki
    3/4 szkl ciepłej wody
    4 łyżki mleka
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta cukru

    Farsz:
    2 kiełbaski
    1 cebula
    1 papryka
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    bazylia, oregano, przyprawa do pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebki drożdżowe "na bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, sól, wodę mleko i mąkę.
    odstawić do wyrośnięcia
  • 2. W tym czasie:
    kiełbasę pokroić w plastry-podsmażyć, dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę lub małe słupki i cebulkę pokrojoną w piórka.
    wszystko razem chwilę podsmażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i koncentrat pomidorowy. wymieszać i odstawić do przestygnięcia
  • Chlebki "na bogato" 3. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielic na 8 części. rozwałkować na okrągły placek. Na środek nakładać farsz i zawijać. 2 przeciwległe boki zakładamy do środka i zwijamy w rulon- jak na krokiety.
  • pieczenie chlebków 4. Kładziemy na blasze wysmarowanej olejem, lepieniem do dółu.
    Pieczemy około 35 min w temp 180 st

    Podawać prosto z pieca z ketchupem i sosem czosnkowym

Porady

* wierzch można posmarować mlekiem, chlebki będą rumiane i będą miały chrupiącą skórkę * wedle uznania do farszu można dodać ser żołty lub topiony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować