Chlebki drożdżowe "na bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, dodać cukier, sól, wodę mleko i mąkę.
odstawić do wyrośnięcia
2.W tym czasie:
kiełbasę pokroić w plastry-podsmażyć, dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę lub małe słupki i cebulkę pokrojoną w piórka.
wszystko razem chwilę podsmażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i koncentrat pomidorowy. wymieszać i odstawić do przestygnięcia
3.Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielic na 8 części. rozwałkować na okrągły placek. Na środek nakładać farsz i zawijać. 2 przeciwległe boki zakładamy do środka i zwijamy w rulon- jak na krokiety.
4.Kładziemy na blasze wysmarowanej olejem, lepieniem do dółu.
Pieczemy około 35 min w temp 180 st
Podawać prosto z pieca z ketchupem i sosem czosnkowym
Porady
* wierzch można posmarować mlekiem, chlebki będą rumiane i będą miały chrupiącą skórkę
* wedle uznania do farszu można dodać ser żołty lub topiony
Komentarze