Risotto Klaudii

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Nazywam je też "resztkowym risotto" bo dodaje do niego mięso z rosołu i wszystkie pozostałości jakie kryje moja lodówka:)

  • 30 min

Składniki:

  • mięso z rosołu obrane z kośći
    1szkl surowego ryżu
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 pszczypiorku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 kostka rosołowa
    trochę margaryny do podsmażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto klaudii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażyć mięsp 1. Mięso podsmażyć na margarynie
  • papryka + cebula 2. cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostke, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dodać do smażonego mięsa i chwilę wszystko razem podsmażyć
  • dodać ryż 3. jak papryka będzie miękka wsypać na patelnie szklanke ryżu, wymieszać i mieszając podsmażyć aż ryż się zeszkli
  • dusimy na małym ogniu 4. Następnie wlać na patelnie 2 szkl wody i wrzucić kostkę rosołową.
    Zmniejszyć płomień i dusić aż ryż wchłonie całą wodę.
  • risotto 5. na koniec dodać posiekany szczypiorek, ewentualnie doprawić i gotowe

Porady

* oczywiście zawsze można przygotować z filetem z kurczaka, pokroić w kostkę, przyprwić go i podsmażyć. * no i wszystkiego można dać więcej, proporce składników podałam resztkowe- tyle tego było w lodówce:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować