Pączki francuskie

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Te pączki pierwszy raz robiłam w szkole podstawowej na zajęciach technicznych :) Sporo czasu już minęło ale pączki dalej robię i smakują ciągle jak za czasów dzieciństwa :)

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg sera białego
    0,5 kg mąki pszennej
    0,5 kostki margaryny
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru kryształu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka sody oczyszczonej
    smalec,olej lub planta do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biały ser zmielić albo rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na wysokość ok 1cm i wykrawać oponki (najlepiej szklanka z małej nutelli a środek butelką z danonków do picia :D ). I tak do wyczerpania ciasta.Smażyć na głębokim tłuszczu do zrumienienia pączków. Wykładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Pączki najlepiej smakują w tym samym dniu ale rzadko się zdarza żeby zostały na dłużej ;) Zamiast cukru pudru można je udekorować polewą czekoladową lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować