Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym są przepysznym daniem, pamiętam takie ozorki na obiad u babci. SMACZNEGO!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ozorki wieprzowe 1 kg,
    woda 1,5 litra,
    przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki,
    liście laurowe 2 sztuki,
    ziele angielskie 3 sztuki
    masło 3 łyżki,
    cebula 1 sztuka mniejsza,
    cukier 1 łyżeczka,
    mąka pszenna 3 łyżki,
    śmietana 12% 2 łyżki,
    wywar z ozorków 3/4 litra,
    chrzan 2-3 łyżki
    buraki obrane 1 kg,
    smalec 1 łyżka,
    cebula 1 sztuka,
    cukier 2-3 łyżki,
    sól 2 łyżeczki,
    pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
    ocet winny 2 łyżeczki
    ziemniaki ugotowane 1 kg,
    koperek 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos chrzanowy

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym 1. Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.
  • Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym 2. W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.
  • ozorki wieprzowe 3. Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce i usmażyć z cebulką, cukrem, solą, pieprzem, octem.

    Ugotowane ziemniaki utłuc na puree, podać posypane koperkiem, z buraczkami i ozorkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ozorki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować