Dzisiaj przygotowałam pyszniutkie ciasteczka do herbatki. Są dwóch rodzajów mąk z dodatkiem jagód goji i są smażone na patelni ale bez grama tłuszczu, zapraszam:)Jedno ciasteczko to 27 kcal
Składniki:
80 g mąki owsianej
60 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki stevii
20 g suszonych jagód goji
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g jogurtu naturalnego 0%
1 jajko rozm.M
Owsiano-pszenne ciasteczka smażone na patelni bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać obie mąki,dodać proszek do pieczenia oraz stevię. Przemieszać. Dodać jagody goji i dokładnie wymieszać. Do miski dodać jogurt naturalny oraz ekstrakt. Wymieszać łyżką.
2.W osobnym naczyniu roztrzepać jajko i dodać do miski. Wymieszać całość a potem wyrobić na gładkie i jednolite ciasto.
3.Rozwałkować( delikatnie podsypać mąką przy rozwałkowywaniu) na grubość około 4 mm i foremkę wyciąć kształty.
4.W miedzy czasie patelnię mocno rozgrzać. Następnie zmniejszyć ogień a na patelni położyć ciasteczka. Gdy ciasteczka napuchną obrócić je na drugą stronę i smażyć 2 minuty ( generalnie smażyć po 2 minuty z każdej stronie). Zdjąć z patelni i ostudzić na kratce.
Komentarze