Owocowy puch z galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasta z owocami to moja specjalność, gdy tylko mam chwilkę czasu, to przygotowuję takie pyszności.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy
    - 3 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 ½ łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/ 3 szkl. oleju
    Masa śmietankowa
    - 200 ml śmietany kremówki
    - 100 ml jogurtu naturalnego
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 4 łyżeczki żelatyny
    Ponadto:
    - 2 galaretki agrestowe
    - 2 banany
    - 100 ml śmietanki kremówki
    - ½ op. śmietanfixu
    - winogrono
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Wina

Owocowy puch z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka i olej. Ubij na puszystą masę. Mąki przesiej z proszkiem i kakao. Delikatnie połącz z ubitą masą jajeczną. Wyłóż na formę 24x24 wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz 15 min w temperaturze 170 st. Po wyciągnięciu z piekarnika, ostudź biszkopt.


  • 2. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść w ½ szkl. wrzątku. Pozostaw do ostygnięcia.

  • 3. Śmietanę ubij na sztywno dodając cukier puder, połącz delikatnie z jogurtem naturalnym i tężejącą żelatyną. Gdy zacznie gęstnieć wyłóż na biszkopt. Odstaw do stężenia.
  • 4. Banany pokrój w plasterki i ułóż na masie śmietankowej.
  • 5. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć zalej banany. Ciasto chłódź w lodówce.
  • 6. Śmietankę ubij na sztywno ze śmietanfixem. Dekoruj ciasto, układając na kleksach ze śmietany winogrono.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Owoce Śmietana Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Owocowy ptasi puch

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sernik

To może cię zainteresować