Owocowe ciasto z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło orzechowe i masło śmietankowe w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładki krem, następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy do całkowitego połączenia się składników, Mąkę po przesianiu mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy na zmianę z mlekiem i śmietaną do masy maślanej.
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, jabłka po obraniu kroimy w większą kostkę, do owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
2.Masło na kruszonkę rozpuszczamy i po przestudzeniu zalewamy nim orzechy wymieszane z cukrem i mąką, mieszamy do momentu uzyskania kruszonki.
Małą formę około 24 cm na 20 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, wylewamy całe ciasto, posypujemy owocami, a na wierzchu sypiemy kruszonkę.
Pieczemy w temp. 180 st około 45 minut po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
Komentarze