Owocowe ciasto z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, pachnące i proste w przygotowaniu ciasto na codzienny podwieczorek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    10 dag cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    10 dag masła orzechowego
    5 dag masła śmietankowego
    2 jajka
    150 ml mleka
    2 łyżki śmietany
    kruszonka:
    10 dag posiekanych orzechów włoskich
    10 dag cukru
    10 dag masła
    5 dag mąki pszennej
    dodatkowo:
    5 dużych ciemnych śliwek
    2 jabłka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Owocowe ciasto z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło orzechowe i masło śmietankowe w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładki krem, następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy do całkowitego połączenia się składników, Mąkę po przesianiu mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy na zmianę z mlekiem i śmietaną do masy maślanej.
    Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, jabłka po obraniu kroimy w większą kostkę, do owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
  • 2. Masło na kruszonkę rozpuszczamy i po przestudzeniu zalewamy nim orzechy wymieszane z cukrem i mąką, mieszamy do momentu uzyskania kruszonki.
    Małą formę około 24 cm na 20 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, wylewamy całe ciasto, posypujemy owocami, a na wierzchu sypiemy kruszonkę.
    Pieczemy w temp. 180 st około 45 minut po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masło orzechowe Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować