Ostry sos z ogórka i pomidora

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostry sos , którego głównym składnikiem są świeże ogórki i pomidory. Pikantnego charakteru nadaje mu ostra papryczka chili i czosnek. Sok z cytryny i świeża natka pietruszki sprawiają, że jest lekko kwaskowy i orzeźwiający w smaku. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 ogórek sałatkowy ( około 300 g )
    -1 mięsisty pomidor ( około 200 g )
    -2 papryczki chili
    -2-4 niewielkie ząbki czosnku
    -garść posiekanej natki pietruszki
    -80 ml bulionu drobiowego
    -40 ml soku z cytryny
    -1 łyżeczka cukru
    -1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    -30 ml oliwy lub oleju
    -sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Ostry sos z ogórka i pomidora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórek obrać, pomidor sparzyć i zdjąć skórkę.
  • 2. Z papryczek usunąć gniazda nasienne.
  • 3. Wszystkie składniki wraz z obranym czosnkiem pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać warzywa z natką pietruszki i cukrem.
  • 4. Z zimnego bulionu odlać 20 ml i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
    Resztę bulionu połączyć z sokiem z cytryny i w rondelku doprowadzić do wrzenia.
  • 5. Wlać dokładnie rozmieszaną mąkę z bulionem i mieszając zagotować.
  • 6. Przestudzony gęsty sos i olej wlać do miski z warzywami i dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku.

Porady

Pamiętać trzeba, aby mąka ziemniaczana była dobrze wymieszana z bulionem i podczas wlewania do gorącego bulionu należy energicznie mieszać do zagotowania w celu uniknięcia ewentualnych grudek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować