Osiemnastka z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten prosty przepis dostałam kiedyś od koleżanki.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    Masa śmietankowa:
    450 ml śmietany 18%
    3 łyżeczki żelatyny
    120g cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)

    Mus truskawkowy:
    400 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Osiemnastka z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem, żeby dobrze się rozpuścił. Napęczniałą żelatynę zalać gorącą (nie gotującą się ) wodą do wys.ok 3/4 szklanki i wymieszać, żeby się rozpuściła.Wlewać powoli do śmietany cały czas mieszając. Gotowy płyn rozlać do przygotowanych pojemników i wstawić na około godzinę do lodówki, żeby masa stężała.
    Truskawki umyć, zmiksować na gładką masę i wrzucić do garnka. Zagrzać, wsypać do nich galaretkę i mieszać,aż się rozpuści. (u mnie truskawki trafiły się takie kwaśne truskawki, że musiałam dodatkowo wsypać 2 łyżeczki cukru). Mus wystudzić.
    Stężałą masę śmietankową zalać musem truskawkowym i ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Mus truskawkowy można również dodać bez galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować