Osiemnastka z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem, żeby dobrze się rozpuścił. Napęczniałą żelatynę zalać gorącą (nie gotującą się ) wodą do wys.ok 3/4 szklanki i wymieszać, żeby się rozpuściła.Wlewać powoli do śmietany cały czas mieszając. Gotowy płyn rozlać do przygotowanych pojemników i wstawić na około godzinę do lodówki, żeby masa stężała.
Truskawki umyć, zmiksować na gładką masę i wrzucić do garnka. Zagrzać, wsypać do nich galaretkę i mieszać,aż się rozpuści. (u mnie truskawki trafiły się takie kwaśne truskawki, że musiałam dodatkowo wsypać 2 łyżeczki cukru). Mus wystudzić.
Stężałą masę śmietankową zalać musem truskawkowym i ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Porady
Mus truskawkowy można również dodać bez galaretki.
Komentarze