Niezbyt przepadam za makiem.Za makowcem tym bardziej.Jednak od pewnego czasu próbuję dodawać mak do różnych wypieków.Teraz przyszła kolej na pierwszy mój w życiu makowiec.
Orzechowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy mielone włoskie zagniatamy z 50g masła. Wykładamy nimi dno formy.
2.Mak zalewamy mlekiem, dodajemy cukier trzcinowy. Gotujemy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.
Białka jajek ubijamy na sztywna pianę, natomiast żółtka dodajemy do ostudzonego maku. Dodajemy miękkie masło, sodę i bułkę tarta. Miksujemy na gładka masę.
Gotową masę makową wylewamy na orzechowy spód.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 45 minut.
3.Po upieczeniu studzimy, a następnie dekorujemy polewą i połówkami orzechów włoskich.
Komentarze