Orzechowy makowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Niezbyt przepadam za makiem.Za makowcem tym bardziej.Jednak od pewnego czasu próbuję dodawać mak do różnych wypieków.Teraz przyszła kolej na pierwszy mój w życiu makowiec.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • spód:
    200g orzechów włoskich mielonych
    50g masła

    masa makowa:
    200g mielonego maku
    3/4 szklanki mleka
    1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
    1/2 kostki masła
    5 jajek
    1 płaska łyżeczka sody
    10 łyżeczek bułki tartej nie-pszennej

    dodatkowo do ozdoby:
    polewa czekoladowa
    orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Orzechowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy mielone włoskie zagniatamy z 50g masła. Wykładamy nimi dno formy.
  • 2. Mak zalewamy mlekiem, dodajemy cukier trzcinowy. Gotujemy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.
    Białka jajek ubijamy na sztywna pianę, natomiast żółtka dodajemy do ostudzonego maku. Dodajemy miękkie masło, sodę i bułkę tarta. Miksujemy na gładka masę.
    Gotową masę makową wylewamy na orzechowy spód.
    Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 45 minut.
  • 3. Po upieczeniu studzimy, a następnie dekorujemy polewą i połówkami orzechów włoskich.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Makowiec orzechowy

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Makowiec orzechowy

RedakcjaPP Uwielbiam makowe wypieki. Ten z orzechami jest pyszny! 2 godz. 20 min

To może cię zainteresować