Makowiec orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy kolejno: proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagniatamy. Schładzamy godzinę. Rozwałkowujemy. Wkładamy do formy o wymiarach 26x34 cm.
2.Masa makowa: mak gotujemy, studzimy i mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po żółtku. Przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia i kaszę. Mieszamy. Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C. Studzimy.
3.Przygotowujemy masę orzechową: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka (nadmiar mleka odlewamy). Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy papkę orzechową. Mieszamy na gładką masę. Rozsmarowujemy na masie makowej. Schładzamy.
4.Robimy polewę czekoladową: masło roztapiamy, dodajemy cukier, kakao i 3 łyżki wody. Mieszając, zagotowujemy, a następnie lekko studzimy. Polewamy ciasto.
Komentarze