Ciasto orzechowiec z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (21x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.Żelatynę namoczyć w 1/4szkl zimnego espresso, a następnie rozpuścić. Jogurt, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Wlać pozostałe espresso i dokładnie wymieszać. Ucierając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubić i dodając porcjami wmieszać w krem kawowy.
3.Kiedy zacznie tężeć wylać połowę na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim i wyłożyć resztę kremu. Odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto przekładałam w formie, w której wcześniej się piekło. Na wierzchu wzorek zrobiony widelcem. Smacznego!
Komentarze