Orzechowe markizy z rukolą

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka świetnie prezentują się na stole, przy czym są bardzo smaczne i domowej roboty.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 240 g
    twaróg półtłusty 30 g
    listki rukoli 35 g
    cukier puder 45 g
    masło lub margaryna 120 g
    szczypta cukru waniliowego
    kilkanaście połówek orzechów włoskich
    powidła śliwkowe ok.5 łyżek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Orzechowe markizy z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Markizy 1. Wychodzi kilkanaście markiz.
    Opłukane i osuszone listki rukoli miksujemy z serem i cukrem pudrem.
    Dodajemy chłodne masło, mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę.
    Gotowe ciasto wkładamy do większego worka foliowego i schładzamy godzinę lub dwie.
    Po tym czasie ciasto wałkujemy w tym worku w którym było schładzane. Przecinamy dwa boki worka żeby mieć dobry dostęp do ciasta.
    Ciasto wałkujemy na grubość 1/2-3/4 cm.
    Unosimy wierzchnią część worka foliowego i wykrawamy z ciasta 5 cm wzorki
  • 2. Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
    W każde ciasteczko lekko wciskamy kawałek orzecha włoskiego.
    Pieczemy kilkanaście minut w 190 C, ciasteczka powinny się tylko delikatnie przyrumienić.
    Upieczone ciasteczka przekładamy powidłami i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.51 (175 ocen)

Domowe markizy

To może cię zainteresować