Ciasteczka świetnie prezentują się na stole, przy czym są bardzo smaczne i domowej roboty.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
mąka pszenna 240 g
twaróg półtłusty 30 g
listki rukoli 35 g
cukier puder 45 g
masło lub margaryna 120 g
szczypta cukru waniliowego
kilkanaście połówek orzechów włoskich
powidła śliwkowe ok.5 łyżek
cukier puder do posypania
Orzechowe markizy z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wychodzi kilkanaście markiz.
Opłukane i osuszone listki rukoli miksujemy z serem i cukrem pudrem.
Dodajemy chłodne masło, mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę.
Gotowe ciasto wkładamy do większego worka foliowego i schładzamy godzinę lub dwie.
Po tym czasie ciasto wałkujemy w tym worku w którym było schładzane. Przecinamy dwa boki worka żeby mieć dobry dostęp do ciasta.
Ciasto wałkujemy na grubość 1/2-3/4 cm.
Unosimy wierzchnią część worka foliowego i wykrawamy z ciasta 5 cm wzorki
2.Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
W każde ciasteczko lekko wciskamy kawałek orzecha włoskiego.
Pieczemy kilkanaście minut w 190 C, ciasteczka powinny się tylko delikatnie przyrumienić.
Upieczone ciasteczka przekładamy powidłami i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze