Oponki serowe

5 (150 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Cudowne oponki , czyli pączki z dziurką. Są bardzo smaczne i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g sera półtłustego
    500g mąki pszennej
    100g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka octu/spirytusu
    250ml kwaśnej śmietany

    Dodatkowo:
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder/lukier
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pączki Oponki

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przecisnąć przez praskę.
    Mąkę wysypać na blat/ stolnicę, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Ze składników zagnieść ciasto.
    Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1- 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je usmażyć.
  • 2. Tłuszcz rozgrzać w większym garnku. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor ( ok 30 sekund z każdej strony). Jeśli oponki za szybko się rumienią zmniejsz moc palnika.
    Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem/lukrem . Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu. Smacznego :)

Porady

Na początek warto przygotować sobie kilka serii oponek, ponieważ smaży się je błyskawicznie. Pamiętaj o podsypywaniu mąką ciasta przed wałkowaniem. Ciasto jest lepiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować