1.
Mąkę mieszamy z sodą, twaróg mielimy i dodajemy do mąki, dodajemy cukier, żółtka, kefir i śmietanę oraz spirytus (powoduje, że oponki nie chłoną tak tłuszczu). Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.
2.
Podsypujemy stolnicę mąką, wykładamy gotowe ciasto i rozwałkowujemy lub rozgniatamy je ręką na grubość ok 1,5cm.
Szklanką o średnicy ok 7-8cm wycinamy koła, w środku wycinamy mniejsze kółko kieliszkiem.
3.
Tłuszcz rozgrzewamy w woku lub garnku i smażymy oponki z obu stron po ok3 minuty, partiami po 4-5 sztuk – w zależności ile nam się zmieści w naczyniu. Na talerzy rozkładamy ręcznik papierowy i usmażone oponki układamy na nim by odsączyć nieco tłuszcz.
Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze