oponki

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

pyszne ,domowe oponki

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg mąka
    6szt jajka
    1szklanka cukier
    200g masło
    cukier waniliowy
    200ml mleko
    100g drożdże
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy,dodajemy drożdże,trochę cukru i mąki,czekamy aż drożdże zaczną pracować.Masło rozpuszczamy.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.Do mąki dodajemy zaczyn,ubite jajka,masło i wyrabiamy ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce,przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i wycinamy krążki,kieliszkiem w dużym krążku robimy dziurki,wychodzą nam wtedy oponki i małe pączusie.Na rozgrzany olej rzucamy gotowe oponki i smażymy na złoty kolor z obu stron,odsączamy,możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować