Omlet z ziemniaków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

To danie doskonałe na kolację. Omlet można podać ze słodkim nadzieniem i posypać cukrem pudrem.

  • 35 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    ● czubata łyżeczka masła
    ● jajko
    ● łyżka pszennej mąki
    ● kilka łyżek mleka
    ● olej do smażenia
    ● szczypta soli
    Farsz:
    ● 25 dag pieczarek
    ● 2 cebule
    ● sól
    ● masło i łyżka oliwy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Omlet z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet z ziemniaków 1. Farsz: pieczarki oczyszczamy
    i drobno kroimy. Cebule
    obieramy i kroimy w kostkę.
    Solimy i smażymy na maśle
    i oliwie, aż pieczarki odparują.
  • Omlet z ziemniaków 2. Gorące ziemniaki przepuszczamy
    przez praskę, odstawiamy
    do wystudzenia. Mieszamy
    z masłem, żółtkiem, solą, mąką
    i wlewamy tyle mleka, by ciasto
    było dość rzadkie. Białko ubijamy
    i mieszamy z ciastem.
  • Omlet z ziemniaków 3. Na rozgrzany olej wylewamy
    tyle ciasta, by równomiernie
    pokryło powierzchnię patelni
    (omlet nie powinien być gruby).
    Gdy zrumieni się od spodu, na 1/2 omleta nakładamy
    farsz i przykrywamy drugą połową.
    Smażymy ok. 3 minut.

Porady

Doskonałym dodatkiem do omleta z nadzieniem mięsnym lub grzybowym jest czerwony barszcz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować