Omlet z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: pieczarki oczyszczamy
i drobno kroimy. Cebule
obieramy i kroimy w kostkę.
Solimy i smażymy na maśle
i oliwie, aż pieczarki odparują.
2.Gorące ziemniaki przepuszczamy
przez praskę, odstawiamy
do wystudzenia. Mieszamy
z masłem, żółtkiem, solą, mąką
i wlewamy tyle mleka, by ciasto
było dość rzadkie. Białko ubijamy
i mieszamy z ciastem.
3.Na rozgrzany olej wylewamy
tyle ciasta, by równomiernie
pokryło powierzchnię patelni
(omlet nie powinien być gruby).
Gdy zrumieni się od spodu, na 1/2 omleta nakładamy
farsz i przykrywamy drugą połową.
Smażymy ok. 3 minut.
Porady
Doskonałym dodatkiem do omleta z nadzieniem mięsnym lub grzybowym jest czerwony barszcz.
Komentarze