Zielony omlet z groszkiem i ziołami jest jednym z moich ulubionych śniadań. Nie jest wymagający, a mimo to jest bardzo smaczny i zadowoli niejednego smakosza.
Omlet z zielonym groszkiem i zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodajemy mąkę i mieszamy, aż się rozpuści, by nie było w niej grudek.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz i roztrzepujemy. Dodajemy mleko z mąką i ubijamy trzepaczką.
2.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na niej na nim szczypiorek i pietruszkę. Dodajemy groszek, chwilę smażymy, mieszając. Na patelnie wylewamy masę jajeczną i smażymy, aż brzegi będą dobrze ścięte. Podważamy je łopatką ze wszystkich stron, by płynna masa z wierzchu omletu dostała się pod spód. Gdy omlet z wierzchu będzie ścięty, przykrywamy patelnie i na niewielkim ogniu smażymy omlet tak długo, aż osiągnie pożądany stopień przyrumienienia.
Komentarze