Omlet z zielonym groszkiem

5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tradycyjnie robię omlety każdej niedzieli na śniadanie. Zwykle z warzywami, czasami z dodatkiem szynki i żółtego sera.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● 1/4 szklanki mleka
    ● łyżka stołowa mąki
    ● szczypta soli
    ● oliwa
    ● groszek zielony z puszki
    ● łyżka masła
    ● maggi do smaku
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Omlet z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy
    sól i roztrzepujemy, aż
    masa będzie jednolita. Łyżkę
    mąki zalewamy mlekiem
    i mieszamy, aż się rozpuści, by
    nie było w niej grudek. Dodajemy
    do masy jajecznej i ubijamy
    trzepaczką.
  • 2. Rozgrzewamy oliwę na patelni
    i wylewamy masę jajeczną.
    Smażymy, aż brzegi będą
    dobrze ścięte. Podważamy je
    łopatką ze wszystkich stron, by
    płynna masa z wierzchu dostała
    się pod spód. Chwilę smażymy.
    Gdy omlet z wierzchu będzie
    ścięty, a od spodu
    usmażony na złoto, odwracamy
    go na drugą stronę i jeszcze
    chwilę smażymy. Wykładamy
    na talerz.
  • 3. Groszek podgrzewamy na
    maśle, dodajemy maggi do
    smaku. Wykładamy na omlet
    i składamy na pół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować