Omlet jest przepyszny, taki delikatny - wprost rozpływający się w ustach. Idealnie komponuje się ze słodkawym zielonym groszkiem i ostrością szczypiorku.
10 min
Składniki:
(Omlet o średnicy 24 cm)
3 jajka
60g serka ricotta
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 łyżki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Ponadto:
1 łyżka masła do smażenia
Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić do puszystości, a następnie dokładnie zmiksować z serkiem ricotta.
Całość doprawić do smaku.
2.Masę jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem.
Gdy omlet odrobinę zetnie się - należy posypać go zielonym groszkiem (*) oraz szczypiorkiem.
Całość smażyć na małym ogniu, pod przykryciem do momentu otrzymania ściętego wierzchu.
3.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym sosem, bądź świeżymi warzywami.
Komentarze