Omlet z bitą śmietaną i porzeczkami

5 (176 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Świetny deser gdy dzieci mają ochotę na coś słodkiego.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    3 płaskie łyżki mąki
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/4 szklanki śmietany 30%
    1/2 szklanki porzeczek czerwonych
    szczypta soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Omlet

Omlet z bitą śmietaną i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z jedną łyżeczką cukru ,dodać śmietanę,mąkę , szczyptę soli, wymieszać. Białka ubić na sztywni i dodać do ciasta, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wylać ciasto. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażony omlet zsunąć na talerz i złożyć na pół. Śmietanę kremówką ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Omlet napełnić bitą śmietaną i porzeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować