Omlet warzywny z ośmiorniczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Omlet to fajny prosty i szybki pomysł na pożywne śniadanie lub smaczną kolację. Proponuję warzywny omlet z ośmiorniczkami z parówek, tak więc mamy i omlet, a do tego i trochę kiełbasy w postaci ośmiorniczek.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 4 szt.,
    mleko 2 łyżki,
    sól morska 2 szczypty,
    czarny pieprz mielony 2 szczypty,
    papryka żółta 1/2 szt.,
    papryka czerwona 1/2 szt.,
    papryka pomarańczowa 1/4 szt.,
    czerwona cebula 1/2 szt.,
    suszone pomidory 3 szt.,
    szynka 3 plastry,
    boczek wędzony 100 g,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    zielona cebulka 1/2 pęczka,
    olej rzepakowy do smażenia 4 łyżki,

    Dodatkowo:
    parówki cienkie 3 szt.,
    ziarna pieprzu czarnego 6 ziaren.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Wędliny Śniadanie

Omlet warzywny z ośmiorniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet warzywny z ośmiorniczkami 1. Boczek wędzony, szynkę pokroić i podsmażyć, dodać obraną, pokrojoną cebulę czerwoną oraz oczyszczone pokrojone w drobną kostkę papryki.

    Podsmażać do miękkości warzyw, dodając pokrojone suszone pomidory.
    Natkę pietruszki oraz cebulkę zieloną posiekać.
    Parówki cienkie ponacinać tak jak ośmiornice, włożyć ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego (jako oczy), a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obydwu stron. Zdjąć z patelni na talerz.
  • 2. Jajka rozbełtać z przyprawami, z mlekiem oraz z natką pietruszki. Rozbełtane jajka wlać na warzywa i podsmażać do ścięcia jajek, pod koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Omlet zsunąć na talerz i ułożyć na nim parówkowe ośmiorniczki.

    Podawać z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować