Jajka zapiekane w szynce

4.49 (170 ocen)

Jajka zapiekane w plastrach szynki to smaczne i banalnie proste śniadanie lub przystawka. Nie wymaga wielu składników, ani dużego nakładu pracy, a jest ciekawym sposobem na podanie jajek.

Składniki:

  • 10 plastrów szynki ok 10 cm średnicy
    10 małych jajek
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    szczypiorek lub natka pietruszki,
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Wędliny

Jajka zapiekane w szynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry dobrej szynki o średnicy około 10 cm włożyć do lekko natłuszczonej formy na muffinki. Wbić do każdej szynki po jednym jajku, oprószyć solą i pieprzem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C . Piec przez 25 minut jeżeli chcemy, aby żółtko było ścięte. Natomiast jeżeli preferujemy płynne żółtko czas zapiekania skrócić do 15 min. Podawać posypując szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego :)

Porady

Takie jajka wspaniale smakują z sosem chrzanowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować