Omleciki z jagodami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Danie to podaję na deser moim dwóm synom. Przepis przysłała Anna Pośpiech

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 8 sztuk
    - mąka: 4 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - cukier puder: 3 łyżki
    - jagody: 25 dekagramów
    - bita śmietana: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Omleciki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek,
    dokładnie ucieramy
    z cukrem pudrem i mąką.
  • 2. Na patelni roztapiamy masło
    i wlewamy 1/6 ciasta.
    Smażymy na małym ogniu, aż
    spód się zrumieni i przewracamy
    na drugą stronę. Smażymy
    kolejne omlety.
  • 3. Z białek ubijamy sztywną
    pianę, dodajemy masę z żółtek
    i delikatnie mieszamy.
    Dodajemy cukier waniliowy,
    mieszamy.
  • 4. Na omletach układamy
    umyte i osuszone jagody, placki
    składamy na pół. Śmietanę
    mieszamy z łyżką rozgniecionych
    jagód i szprycą
    wyciskamy masę na omlety.
    Od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować