Biszkoptowe mini omleciki

4.97 (164 ocen)

  • 15 min

Zamiast smażyć duży omlet warto zrobić go w formie placuszków

  • 15 min

Składniki:

  • 3 jajka
    szczypta soli
    łyżka cukru pudru
    3 łyżki mleka
    3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    olej do smażenia

    dowolne dodatki :
    dżem, miód, owoce, bita śmietana co kto lubi
Wystaw ocenę:

4.97 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Placki Jajko

Biszkoptowe mini omleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać.
    Dodać żółtka wymieszane z mlekiem i mąkę delikatnie wymieszać.
    Kłaść łyżką na rozgrzaną patelnie pokrytą niewielką ilością oleju, smażyć na złoty kolor.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.
    Z podanej porcji wychodzi 15 placuszków.

Porady

Można też zrobić wersję wytrawną , wtedy do ciasta nie dajemy cukru , a po odwróceniu na patelni posypujemy tartym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować