Oliebollen - pączki holenderskie

4.47 (149 ocen)

Holendrzy jedzą te pączki w Sylwestra – jest to ich tradycja. Sprzedawaną są tego dnia prawie wszędzie. Różnią się od naszych pączków wyglądem, sposobem formowania, a także składnikami dodawanymi do ciasta.

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 20g świeżych drożdży,
    • 4 łyżki cukru,
    • 1 szklanka mleka,
    • 380g mąki,
    • Szczypta soli,
    • 1 łyżka spirytusu,
    • 2 małe jajka,
    • DODATKOWO:
    • 2 jabłka,
    • 2 łyżki rodzynek jasnych,
    • 2 łyżki rodzynek ciemnych,
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
    • Tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej, planta,
    • Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Racuchy

Oliebollen - pączki holenderskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oliebollen - pączki holenderskie 1. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.
    Do ciepłego (nie gorącego!) mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powstały rozczyn odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy podrośnięty rozczyn i mieszamy.
  • Oliebollen - pączki holenderskie 2. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy szczyptę soli i spirytus. Ciasto mieszamy aż będzie gładkie. Wówczas dodajemy jabłka, rodzynki i skórkę cytrynową. Mieszamy do połączenia. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Oliebollen - pączki holenderskie 3.
    Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia do 175 stopni. Łyżkę maczamy w gorącym oleju, nabieramy porcję ciasta i wkładamy na gorący olej (1 racuszek = 1 łyżka ciasta). Gdy ciasto odklei się od łyżki to ją wyjmujemy. Smażymy pączki na rumiano z każdej strony tak jak pączki. Staramy się formować okrągły kształt pączków. Możemy do tego celu użyć dwóch łyżek lub nabierać ciasto łyżką do lodów. Jeśli wyjdą nam nieforemne racuchy nie należy się tym przejmować.

  • Oliebollen - pączki holenderskie 4. Usmażone pączki odsączamy na papierowych ręcznikach. Po ostygnięciu oprószamy je cukrem pudrem.
    Tłuszcz do smażenia powinien być nagrzany do temperatury 175 stopni. Wyższa temperatura sprawi, że racuszki przypalą się, a nie dojdą w środku. W niższej temperaturze racuszki nasiąkną tłuszczem.
    Życzę smacznego

Porady

Do ciasta możemy dodać szczyptę cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować