Zupa ogórkowo-kalafiorowa z mięsną wkładką

4.5 (201 ocen)

Bardzo syta i bogata wersja zupy ogórkowej. Smaku i wyrazistości zupie nadają przesmażone warzywa. Polecam na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 350 g szynki wieprzowej
    Przyprawa do wieprzowiny
    4 marchewki
    1 por (biała część)
    1/3 korzenia selera
    2 korzenie pietruszki
    5 dużych ziemniaków
    200 g różyczek kalafiora
    250 g przecieru ogórkowego
    Kilka ziarnek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1 kostka rosołowa
    Pieprz
    Sól
    Olej do smażenia
    200 g śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowo-kalafiorowa z mięsną wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę wieprzową kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mięso podsmażamy w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dwie marchewki, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładamy do mięsa i razem wszystko przesmażamy. Podlewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową. Pozostałe marchewki kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze. Wszystkie warzywa dokładamy do garnka. Gotujemy do miękkości mięsa. Na samym końcu dodajemy starte kiszone ogórki. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Gdy zupa wydaje się nam za mało kwaśna możemy dolać troszkę soku z kiszonych ogórków. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (ogórki są już słone). Zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną z mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować