Pyszna i sycąca zupa kalafiorowa z dodatkiem łopatki wieprzowej, ziemniaków i kalarepki. Tak pożywna i treściwa wersja tej zupy, z powodzeniem może stanowić jednodaniowy obiad.
60 min
Składniki:
-3,5 l czystego bulionu warzywnego
-330 g śmietany 12%
-60 dag łopatki wieprzowej bez kości
-75 dag ziemniaków
-1 kalafior
-2 kalarepki
-2,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
-pieprz
Zupa kalafiorowa z mięsną wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową. Gotujemy 30 minut.
2.Po tym czasie dodajemy umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Gotujemy 5 minut.
3.Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepkę. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw (około 15 minut)
4.Ubieramy 2 łyżki wazowe zupy i mieszamy z nimi dokładnie śmietanę, tak aby nie było grudek. Śmietanę powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zupę w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Smacznego.
Komentarze